Als je op zoek gaat naar een bepaalde ontwikkelaar om een beroep op te doen zal je in eerste instantie kunnen vaststellen dat er daarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende soorten ontwikkelaars. We maken hierbij dan ook een onderscheid tussen de zogenaamde front end en de back end developers. Dit gezegd hebbende is het eveneens zo dat er zoiets bestaat als een full stack developer. Voor dit type van ontwikkelaar geldt dat hij of zij ervoor heeft gekozen om zich niet te gaan specialiseren in één bepaalde tak van het ontwikkelingsveld, maar wel in verschillende takken. Alles wat je hierover moet weten ontdek je hier op deze pagina.
Wat is een full stack developer dus precies?
Zoals al aangehaald dien je er in de praktijk rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten ontwikkelaars. Dit onderscheid maken we concreet met betrekking tot de hieronder aangehaalde soorten ontwikkelaars:
- De front end developer;
- De back end developer;
Voor de front end developer geldt dat het een ontwikkelaar is welke er bekend om staat zich uitsluitend bezig te houden met de zogenaamde gebruikersinterface. Dit betekent dat hij of zij de toepassingen ontwikkeld die daadwerkelijk door de gebruiker zullen worden benut en bijgevolg visueel zichtbaar zijn. Dat betekent een niet onbelangrijk verschil ten opzichte van de back end developer. Voor deze laatste geldt namelijk dat hij of zij zich uitsluitend bezighoudt met het achterliggende systeem en de achterliggende technologie. Dat maakt echt een groot verschil. Bij een full stack developer is de nodige kennis aanwezig met betrekking tot alle onderdelen van een project.
Welke voordelen zijn eraan verbonden?
Een beroep doen op een full stack developer zorgt ervoor dat je in de praktijk kan rekenen op niet zomaar één, maar wel op een aantal interessante voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer aan de slag te gaan met verschillende ontwikkelaars. In plaats van (minstens) twee personen kan je op deze manier slechts een beroep doen op één enkele ontwikkelaar die over een meer allround kennis beschikt. Dat zorgt voor een besparing op de loonkost, maar daarnaast kunnen ook de zogenaamde overheadkosten worden ingeperkt. Nog een interessant voordeel verbonden aan de full stack developer heeft te maken met het feit dat deze veel efficiënter kan werken. Ook dit is uiteraard het gevolg van het feit dat het merendeel van de vereiste kennis gewoon zelf voor handen is. Er hoeft hiervoor dus geen beroep te worden gedaan op een externe (extra) ontwikkelaar.
De moeite waard om een stack developer te overwegen? Absoluut!
Een beroep doen op de diensten en mogelijkheden van een full stack developer is door de jaren heen bij menig aantal bedrijven stelselmatig populairder geworden. Dit hoeft ook zeker niet te verbazen. Het is namelijk zo dat er aan deze keuze zoals hierboven reeds aangehaald toch best wel enkele zeer interessante voordelen verbonden zijn. Wil jij ook graag kunnen genieten van deze interessante voordelen? Dan zou je dus kunnen overwegen om ook binnen het bedrijf waar jij eigenaar van bent of waar jij voor werkt gebruik te gaan maken van een full stack developer.
Mis je na het lezen van dit artikel nog belangrijke informatie? Vraag het dan aan de specialisten van Shoreteams.com